Granprix rekord igen

Till 2008 års upplaga av GranPrix var totalt 76 båtar anmälda, fördelade mellan 54 kölbåtar och 22 flerskrovare. Till start kom 47 respektive 22 båtar, som i år för första gången i regattans historia fick uppleva ihållande regn och till en början inga eller mycket lätta vindar.
Vinden dök så småningom upp, vilket gav de tidigt startande låglysarna ett svårt läge eftersom de fick starta i den ultralätta vinden och blev därmed lätta byten för de senare startande båtarna med högre LYS-tal.
Regnet fortsatte under eftermiddagen och kvällen, men det hindrade inte en sprudlande prisutdelning med sprutande Champagne och sedvanliga undanflykter och ursäkter på berget.
Denna tävlingsform med en kombination av tävlingsmoment och social samvaro verka ligga rätt i tiden, detta är nionde året i rad där deltagarantalet ökar. Samtidigt rapporteras det om vikande deltagarantal på traditionella regattor.
Nästa år firar GranPrix tioårsjubileum och då hoppas vi på än fler duktiga och glada seglare på startlinjen. Håll utkik på hemsidan efter tävlingsdatum.

1:a Gran Sails, 2:a Gran Sails, 3:a Voiles de Gran, 4:a Gran Segel, 5:a Vele da Gran Segel Gransegel

Under Tornado-VM i Auckland på Nya-Zeeland hade alla på prispallen en gennaker från Gransegel (liksom på EM). Det är delvis resultatet av vårt test- och utvecklingsarbete tillsammans med Tornado-seglarna Darren Bundock och Glen Ashby. Våra gennakrar skickas nu över hela världen ifrån Sverige till seglare som hoppas på en toppplacering.  Kan man vara besviken över en silvermedalj i OS? -nej, det ska man inte vara. Men med våra framgångar på VM & EM satt hoppet till en guldmedalj.  Vi är ändå stolta över att få vara med på ett litet hörn på Bundy´s silvermedalj i Kina ”Kul för er”, kanske du tänker. ”Men jag har inte så bråttom på mina turer runt öarna.” Men det finns likheter mellan dig och killar som Darren och Glenn som du kanske inte tänker på. De vill inte hålla på att trimma hela tiden, precis som du. När du ägnar den vunna tiden åt avkoppling och navigation, lägger de den på taktik och vägval. De vill precis som du att seglet håller formen. För dem handlar det om att hantera en båt som accelererar upp till farter på 20-25 knop inom loppet av några sekunder, utan att stå på näsan.

För dig innebär det en behagligare gång och att kraften i seglet omsätts till fart istället för krängning.  För oss är våra nya kunder från Spanien, Storbritannien, Frankrike och Tyskland ännu ett bevis på styrkan i vår kvalitetsfilosofi. Vi syr – som vi brukar säga – bara en sorts segel. Oavsett språk.  Hör av dig du också, för en diskussion om din båts nästa segelgarderob!

Vinden är oföränderlig.

Vinden styr allt vårt seglande. Men i viss mån kan också vi styra vinden. Inte bestämma över den, men väl ta vara på den. Vi använder vindens energi i våra segel. 
Vinden gillar inte motstånd. Ju mer aerodynamiskt ett segel är, desto mindre motstånd gör det. Och desto mer av vindens energi omvandlas då till den kraft som driver vår segelbåt framåt.
Det egendomliga är att vi till och med kan kryssa tätt mot vinden. Ju närmare vinden vi seglar, desto viktigare blir seglets form. Detta är ett faktum, och det kan man förstå intuitivt även om man inte hänger med på de teoretiska resonemangen bakom olika trycksidor och laminära strömningar.
Vinden och vingarna – seglen – i maximal harmoni, det är nyckeln till njutbar och säker segling.
Ta dig lite tid att njuta Gransegels 70-tals klassiker “Vind i seglen” som vi lagt upp på vår hemsida.

Hösten närmar sig.

Än är det många som har seglingar kvar att se fram mot innan båten skall få sin vintervila. Hösten är bästa tiden att se över sin segelgarderob. Kanske en ny hårdvindsfock?
Här på loftet är vi utvilade efter en sommar med mycket segling. Alla är sugna på att få göra ett segel som gör din båt rättvisa.

Passa på nu när vi har gott om tid och är förhandlingsbara.

Hämta.
Klicka på bilden för att ladda ner hela brochren i PDF format. ca 1,5mb

Vill du prenumerera på Gransegels nyhetsbrev skotpunkten ?
Fyll i ditt namn och din adress här:

Förnamn:
Efternamn:
Epost: *
Båt:
Övrigt:

Vill du avsluta din prenumeration fyll i din epostadress här:

Epost: *
Övrigt:

Vill du ej ha fler nyhetsbrev från Gransegel?
Skicka ett mail till info@gransegel.com
Skriv nej tack i ämnesraden.