fbpx

Segla entyp

I entypssegling får du som seglare och vi som segelmakare bekänna färg.

Segla entyp är en passion som delas av många entypsbåtsentusiaster. Till entypsbåtar räknas alla båttyper som styrs av och uppfyller reglerna för en förutbestämd klass. Reglerna kan se väldigt olika ut mellan olika båttyper. Vissa är så strikta att du som seglare får nöja dig med att välja färg på tamparna. Å andra sidan finns det friare, så kallade konstruktionsklasser där designen på båtar, segel och material kan skilja sig åt.

Vinden kan vara nog så nyckfull, men när du seglar entyp är det det närmaste vi seglare kan komma att segla på lika vilkor. Därför blir detaljerna så mycket viktigare. Gång efter annan kan man förvånas över hur så lite kan göra så mycket när det gäller fart och höjd på kappseglingsbanan. En slät botten, en vältrimmad besättning, en keps bak och fram – ja, allt som minskar motståndet är av intresse. Timmar på gymmet, tid på vattnet, under en pressenning på båtklubben, rätt material, erfarenhet och kunskap – allt räknas samman när den snabbaste seglaren ska koras i en entypsklass, vare sig det är på SM, VM, America’s Cup eller OS. Det är just därför segla entyp är så viktigt för oss på Gransegel. Här finns all vår samlade erfarenhet om material och konstruktion, mastböjar och segelform.

Vid kappsegling får vi chansen att visa vad vi går för

Hårt arbete och många timmar under många år har gjort att vi på Gransegel har kunnat vara med och bidra till ett oräkneligt antal SM-medaljer inom en mängd olika entypsklasser. För oss på Gransegel ligger utmaningen i att göra segel med förutbestämda mått, material och dukvikter så snabba som möjligt. Det är en komplex uppgift, och utvecklingen pågår ständigt. Än är det snabbaste seglet inte sytt!

Material och konstruktion varierar mellan olika entypsklasser. Fråga oss, så tar vi fram ett förslag på segel utan kompromisser för din entypsbåt.


Klassbåtar som seglar entyp

Entypsbåtar är konstruerade och utrustade på ett sätt som gör att de är mycket lika varandra i form och storlek, vilket ger en jämnare tävling. Här är några kännetecken för entypsbåtar:
Standardiserad design: Entypsbåtar är byggda enligt en standardiserad design, vilket innebär att alla båtar i klassen är mycket lika varandra i termer av skrovform, storlek, vikt och segelutrustning.

Klassregler: Det finns strikta regler och specifikationer som styr konstruktionen och utrustningen av entypsbåtar. Dessa regler syftar till att säkerställa att tävlingen är rättvis och att det inte finns några överlägsna fördelar för en viss båt.

Jämn tävling: Eftersom alla båtar i en entypsklass är lika, handlar tävlingen i hög grad om seglarnas skicklighet och taktik snarare än om båtens design eller utrustning.

Populära entypsbåtar: Exempel på entypsbåtar inkluderar Neptunkryssare, J-70, 606, och Melges 24. Dessa båtar används ofta i olika kappseglingsevenemang runt om i världen och lokalt i Sverige.

kappsegling, start

Nöjer du dig inte med att ha samma fart?