fbpx

Vilket segel ska jag köpa?

Köpa segel är enkelt. Vi hjälper dig att välja rätt. Här kan du läsa om de vanligaste segeldukarna

Köpa rätt segel är en fråga om hur du vill segla. Det  helt avgörande är dukvalet, och det finns mycket att välja bland! Hållbarhet, styrka och vikt är faktorer som måste vägas in. Priset också, naturligtvis. Tumregeln är att en hög-presterande duk bibehåller formen bäst och väger minst. Men den är också dyrare och håller kanske kortare tid än en billigare duk som töjer sig lite mer men har längre livslängd.

Du berättar för oss hur du seglar, tillsammans gör vi den prioritering som är rätt för just dig.

Köpa segel – Den långa vägen till ditt nya segel

Den långa skapandeprocessen är personlig och inleds redan när du kontaktar oss för att prata segel.
Det är ditt sätt att segla, dina behov, din typ av båt som avgör vilken kurs vi på Gransegel ska styra. Du ger oss målsättningen, vi ordnar bästa vägen för att du ska nå fram till det målet.

Ofta får vi höra att man ’bara familjeseglar’. Som om det skulle minska behovet av ett genomarbetat segel. När det egentligen är precis tvärtom. Ett segel som ger fart och prestanda gör seglingen inte bara säkrare och bekvämare, den blir också mycket roligare. Och alla seglar vi ju för vårt nöjes skull, eller hur?. Så med rätt förutsättningar är det inte så svårt att köpa segel.

När du ska köpa segel är en båttyp du seglar avgörande för hur vi utformar seglet. Är den lättdriven eller tung? Pigg eller sävlig? Styv eller vek? Ska seglet sys efter en klassregel eller ska det maximeras så mycket det går inom ramen för din rigg? (Eller kanske utanför ramen; vi är öppna för dina idéer och vi har gott om egna som kan göra din segling roligare.)

Det är alltså många faktorer vi måste ta hänsyn till. Här har vi stor hjälp av vår långa erfarenhet och allt vårt seglande. Vi har provat på de flesta båtar och vet vad de kräver ifråga om segel.

Ofta måste vi ta mått ombord på din båt. Storseglet ska anpassas till mastlutning och mastböj, till spänning i häckstag och backstag. Genuan ska smita runt röstjärn och vantspridare på ett optimalt sätt för bästa höjdtagning, skotpunkten ska vara den rätta. Måtten på den självslående focken måste vara på centimetern för att få maximal segelyta och perfekt vinkel för skotet.

Crosscut dacron

Segel med konkurrenskraftig prislapp utan att kompromissa med kvalitet eller hållbarhet.

Crosscut Cruising

Crosscutskärning innebär att paneler fogas samman i full dukbredd, oftast liggande 90 grader från akterliket. Denna konstruktion fungerar än idag på många segeltyper. Perfekt när du vill ha bra segel inom begränsad buget och en lång livslängd

Radial 

Radialskärning anpassad efter seglets höjd/breddförhållande och båtens egenskaper tillsammans med olika dukvikter efter belastningarna i seglets olika delar ger låg vikt och maximal styrka.
Här är dukvalet helt avgörande för seglets egenskaper.

Cruisinglaminat

Cruisinglaminat är ett vedertaget begrepp. Det är ett radialskuret segel med lastbärare av polyester och en slittålig taffetta på var sida.
Om du vill förbättra båtens egenskaper, och ha ett segel som inte tappar prestanda mot slutet av sitt liv, då är Cruisinglaminat rätt duk för dig.

Radial väv

Våra Radial Dacron-segel erbjuder bättre segelform och livslängd än jämförbara crosscutsegel. En fantastisk konstruktion för seglare som letar efter ett segel som tål att att användas i tuffa förhållanden under en längre tid.

Radial laminat

Om du är en klubbkappseglare, eller bara vill överträffa båten som kommer upp på babords sida, är Radial Laminatsegel ett utmärkt val för dig. Den grundläggande konstruktionen av Radial Laminatseglen är densamma: fibrerna, Polyester, Technora, Dyneema eller Kolfiber läggs mellan två Mylarfilmer. Det finns även varianter med extra slitskydd i form av ytskikt som ligger ytterst.

Membransegel

Med en fiberlayout där varje tråd har ett syfte kan vi göra ditt segel lättare och mjukare, och få en bättre formstabilitet än med konventionella metoder. Resultatet blir mindre krängning och mer fart. Vi konstruerar och laminerar varje segel individuellt efter vilken båttyp och ändamål det ska användas till.

Lite Skin®

Vikt och formstabilitet har alltid stått i motsatsförhållande till hanterbarhet och livslängd. Tricket är ett ytskikt som inte är vävt utan bakat med fibrer i form av en komposit. Lite Skin är betydligt lättare än traditionella taffetor, suger mindre vatten och torkar fortare. Du får ett lätthanterligt, mjukt, rynkfritt, formstabilt segel som ändå tål det slitage som prestandasegel normalt utsätts för. Dessutom är duken, i vårt tycke, ovanligt snygg.

Taffeta

Den här materialkombinationen har taffeta på båda sidor Det är ett ett tunt lager av tätvävd Polyester. Taffetan motverkar UV, nötning och slitage. Den minskar också uppkomsten av skarpa veck. Bra för den som både kappseglar och nöjesseglar men inte vill kompromissa med livslängden.

Köpa segel? Be om en offert