fbpx

Vantskruvar, allt du behöver veta!

Vantskruvar: En nyckelkomponent för seglingsprestanda

Vantskruvar är avgörande för båtens prestanda, inte bara en enkel komponent i riggen. Genom att justera dem kan du finjustera spänningen i riggen, vilket direkt påverkar båtens stabilitet, fart och respons på vattnet. För många seglare upplever vanligtvis att riggen är för löst ansatt, vilket är en missuppfattning då detta faktiskt ökar belastningen avsevärt när en lös rigg skapar momentlaster i hård sjögång. Genom att släppa på akter- och backstagsspänningen när båten är i hamn är dock dock korrekt att undvika att båten och riggen tröttas ut. Det är också viktigt att kontrollera och justera fintrimmet flera gånger per säsong, inte bara för effektivitetens skull utan också för säkerheten.

För att förhindra att vantskruvarna på övervanten skär, bör du avlasta dem innan du sätter dem på plats.
När du har bestämt mastlutningen med förstaget (längden), bör du ordentligt sätta akterstaget så att masten böjer sig ordentligt.
För att masten ska kunna ställas ordentligt måste du belasta den under segling. Om toppvanten slackar i lä innan båten kränger ca 20 grader, måste du spänna dem ytterligare, särskilt på partialriggar med svepta spridare utan backstag . För att undvika onödigt stora påfrestningar på vantskruvarnas gängor, utför allt fintrim på den mer avlastade läsidan. Dessutom bör du dubbelkolla att samtliga vantskruvar är vända åt samma håll. Det är en besvärlig situation och en potentiell källa till fel om vantskruvarna är vända i olika riktningar. Detta ökar risken att glömma bort antalet varv som dragits åt eller släppts innan du förstår skruvens riktning. Kom ihåg att även säkra alla vantskruvar när fintrimningen är klar.

Välj rätt vantskruv.

Vi rekommenderar vantskruvar med mellandel tillverkad i förkromat aluminiumbrons och terminaler i rostfritt stål vilket minskar risken att vantskruvens gängor skär vid höga belastningar. Allt för att du ska få en mer funktionell produkt med längre livslängd. Helst ska även bottenterminalen vara med integrerad toggle för att minska risken för brytningar.

Skötsel för optimal funktion

Dina vantskruvar spelar en avgörande roll för en båtns rigg och kräver regelbunden skötsel för att behålla optimal funktion och säkerhet. En central del av denna skötselrutin är rengöring och smörjning, vilket garanterar att vantskruvarna håller sig i bästa skick och fungerar smidigt under segling. För att skydda riggens vantskruvar på bästa sätt, rekommenderar vi att du använder vantskruvsskydd eller specialtillverkade aluminiumcylindrar. Genom att fortsätta med plaströr längs vanten kan du säkerställa ett effektivt skydd mot slitage och smuts som kan påverka seglen. Med en mer avslappnad inställning kan man istället använda tejp, men det är viktigt att se till att alla skarpa detaljer täcks med åtminstone tre lager för att undvika skador.

Rengöring och smörjning

Att investera tid och omsorg i skötseln av vantskruvarna och riggtrimmet är avgörande för att säkerställa en säker och effektiv seglingsupplevelse. Först och främst är det viktigt att regelbundet rengöra vantskruvarna för att avlägsna eventuell smuts, saltavlagringar och korrosion som kan ansamlas över tiden. Seglaren kan använda en mild tvållösning och en borste för att noggrant rengöra ytan på vantskruvarna. Efter rengöring är det sedan dags att smörja vantskruvarnas rörliga delar för att säkerställa en smidig funktion och förhindra rostbildning. Genom att applicera en högkvalitativ vantskruvsolja över väl rengjorda gängor kan seglaren säkerställa optimal prestanda och hållbarhet.

Genom att utföra denna skötselrutin regelbundet kan du säkerställa att vantskruvarna förblir i bästa möjliga skick och fungerar effektivt under segling. Rengöring och även smörjning är inte bara en fråga om prestanda utan också en säkerhetsåtgärd. Välunderhållna vantskruvar minskar dessutom risken för oväntade problem eller svårigheter när det väl gäller. Med rätt vård och uppmärksamhet kan vantskruvarna förbli pålitliga och effektiva komponenter i båtens rigg under lång tid framöver

För att rengöra och smörja rostfria vantskruvar, följ dessa steg rekommenderade av mast- och riggexperterna på SELDEN:

  1. Börja med att torka av vantskruvarna med en trasa för att avlägsna smuts, grus och saltrester. Se till att vantskruvarna är ordentligt rengjorda innan du går vidare.
  2. Applicera Selden vantskruvsolja på gängorna . När gängorna är smorda skydda från smuts med lämpligt vantskruvsskydd.


Selden har en mellandel i förkromad brons på sina vantskruvar. Denna konstruktion gör att risken för defekta gängor p.g.a av hög last minskar

Bluewave har vantskruvar med snabbjustering vilket medför att du enkelt kan anpassa riggtrimmet till olika förhållanden.

Vantskruvar på segelbåt
skydd av vantskruvar med seldens aluminiumrör

Vantskruvsskyddet rundar av och skyddar segel, skot och kläder. Ingenting fastnar i vantskruven eller slits mot vanten.

Vantskruven kan hållas välsmord utan att segel eller skot smutsas ned.