fbpx

Luta mindre, segla fortare!

Cruisinglaminat-UHMWPE, en premiumprodukt till normalpris.

Vi på Gransegel har i mer än 30 år sytt segel av cruisinglaminat. Med över 1000 tillverkade segel vet vi att denna konstruktion håller ihop, och håller formen. Ett tätt samarbete med våra dukleverantörer innebär dessutom att materielen ständigt vidareutvecklas och förbättras så att du som kund ska få ett segel som överträffar dina förväntningar. Detta gäller allt ifrån bättre ytskikt till trådbanor och lamineringstekniker. Vi har t.ex justerat vinklar på olika trådbanor för att ytterligare förbättra formstabiliteten och kan därmed ge dig ett segel med ännu bättre formmässig livslängd.

Huvuddelen av de Cruisinglaminat vi tillverkat genom åren består till 100% av Polyester i både trådbanor, ytskikt och filmer. Polyester är ett fantasktiskt material på många sätt med bra motståndkraft mot UV-strålning, bra ”seghet” som ger fladdertålighet och bra ”minne” så att seglet återgår till sin designade form efter belastning. Det sista är det som är både bra och dåligt – bra är såklart att seglet behåller sin form efter belastning och dåligt för att vi vill att seglet ska töja sig så lite som möjligt.

Cruisinglaminat UHMWPE 

Det absolut senaste tillskottet i familjen med Cruisinglaminat, Challenge UPE, är ett robust laminat med kraftupptagande fibrer av UHMWPE (Förkortat UPE) som är den kemiska beteckningen för varumärken som Spectra och Dyneema. Resultatet blir en segelduk med fantastisk formstabilitet (prestanda), samtidigt som den legendariskt långa livslängden på våra klassiska Cruisinglaminat bibehålls. Förutom den ökade prestandan så innebär uppblandningen av UPE att rivstyrkan vid en eventuell skada blir exceptionell – det är mer eller mindre omöjligt att en mindre reva resulterar i att seglet havererar. Att UPE även har bättre motståndskraft mot UV-strålning än Polyester och dessutom inte absorberar fukt är egenskaper som gör Challenge UPE till en premiumprodukt med oväntat bra totalekonomi.

UHMWPE (Ultra High Molecular Weight Polyethylene)
Ladda ner produktblad

VARFÖR ULTRA-PE?

Ultra PE (UHMWPE) introducerades ursprungligen som en konkurrent till Kevlar. Varumärken som Dyneema® Spectra® är bekanta för många seglare. Dessa fibrer erbjuder hög UV-beständighet, låg töjning och hög brotthållfasthet.

Vem behöver Ultra-PE?

Ultra-PE används främst där rimlig vikt, styrka och hållbarhet är viktigt. Ultra PE-fiber garanterar segel med lång livslängd och hög prestanda, två viktiga faktorer för cruising seglaren.

Fördelar med Ultra-PE

Låg töjning
Hög fladdertålighet
Mycket hållbart
Bevarar ursprunglig segelform
Mycket rivtåligt

Vill du ha det senaste vad gäller cruisingsegel