fbpx
”till och med polisongerna är aktuella”

Ska seglen kunna utnyttjas helt, krävs en viss kunskap om grundläggande aero- och hydrodynamiska förhållanden, det vill säga samspelet mellan vind, segel, vatten och båt. Problemet, men också det roliga med segeltrim, är att teoretiska sanningar är enklast att använda och åskådliggöra i teorin och i de statiska förhållanden som råder i en vindtunnel. Under verklig segling förändras förhållandena ständigt. Vindens riktning och styrka varierar, båten kränger till i en vindby eller en våg knuffar till skrovet och rorsman parerar. Dessa yttre faktorer gör praktiskt segeltrim mer till en konstart än till ett uttryck för teoretiskt kunnande. Vi har därför inte fördjupat oss alltför mycket i teorierna, utan bara på ett enkelt sätt försökt förklara vad det är som driver båten framåt.

/

Categories:

Tags:

One response

  1. Det är förvånansvärt lite som har förändrats vad gäller grundläggande segeltrim!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *